Mediawijs het schooljaar in!

De voorbije week werkten we aan ons eerste WO-thema ‘Mediawijs’. In het 3de leerjaar werken we vaak met de chromebooks en proberen we stilaan onze ICT-vaardigheden uit te breiden.
Belangrijk om al even op verkenning te gaan en de basis een beetje te leren.
We begonnen met het begin. Wat is het internet eigenlijk? Dit was moeilijk om uit te leggen. Via een filmpje konden we dit toch vatten en leerden we meteen al enkele moeilijk woorden zoals een server.
Daarna bespraken we de apps die we al kennen en gebruiken. We dachten hier ook samen na over de voor- en de nadelen hiervan. We leerden het verschil tussen een openbaar en een privé profiel. Ook hier beseften we al snel waarop we zeker moesten letten.
De volgende les leerden we zoeken op het internet. Wat was dit moeilijk! We verkenden verschillende zoekmachines en leerden goede zoekopdrachten formuleren. Hiervoor moesten we telkens de kernwoorden vinden in de vroeg. Het lukte ons steeds beter om een goede zoekopdracht te formuleren, maar we moeten nog wel wat oefenen.
Op het internet wordt heel wat reclame gemaakt. Reclamemakers gebruiken hiervoor slimme trucjes. We probeerden zelf deze trucjes te ontdekken aan de hand van verschillende reclameboodschappen op het internet. In kleine groepjes vergaderden we hierover zodat we dit nadien aan de anderen van de klas konden vertellen.
We eindigden met het bekijken van emoji’s. Hierin waren velen van ons goed thuis. We merkten dat we vaak emoji’s gebruiken, maar dat het niet altijd even gemakkelijk is voor de ontvanger om in te schatten wat er bedoeld wordt met deze emoji’s.
We hebben veel samen nagedacht, al goed geoefend op het maken van zoekopdrachten en heel wat gevaren van het internet besproken. Tijd om er mee aan de slag te gaan nu in het 3de leerjaar!